Emeklilik Sebebiyle Tazminat Hakkı ,EYT düzenlemesi 3 Mart 2023 itibariyle Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. EYT düzenlemesinden sonra emeklilerin kafasında kıdem tazminatına hak kazanabilir miyim, aynı işyerinde çalışmaya devam edersem tazminat alabilir miyim gibi sorular oluşmaktadır. Bu yazımızda bu sorulara açıklık getirmeye çalışacağız.
EYT Kimleri Kapsıyor? Şartları Nedir?
- 8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olanlar
SSK (4A)
- Kadınlar için 5.000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi
- Erkekler için 5.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Bağ- Kur (4B)
- Kadınlar için 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi
- Erkekler için 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Emekli Sandığı (4C)
- Kadınlar için 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi
- Erkekler için 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
Emekli Olan Kimseler Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilir Mi?
Emeklilik Sebebiyle Tazminat Hakkı ,Emekli olup işten ayrılan kimseler kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Kıdem tazminatı son çalıştığı işyerindeki çalışma süresine göre brüt maaş üzerinden hesaplanır. Kişinin SGK’dan emekli olup kıdem tazminatına hak kazandığına ilişkin yazıyı alıp işverene sunması üzerine işveren kıdem tazminatını ödemek durumundadır.
Emeklilik Nedeniyle İşten Ayrılan Kimse Aynı İşyerinde Çalışırsa Tekrar Kıdem Tazminatına Hak Kazanır Mı?
Emekli olan kimse aynı işyerinde çalışmaya devam ettiği takdirde işveren ile arasında yeni bir iş sözleşmesi söz konusu olacaktır. Yeniden çalışmaya başladıktan sonra kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde iş sözleşmesinin feshi durumunda işçi tekrar kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı emekli olduktan sonra gerçekleşen çalışma süresine göre hesaplanır.
Emekli olan kimse 2. defa emekliliği ileri sürerek kıdem tazminatı talep edebilir. SGK en fazla 2 defa emeklilik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanıldığına ilişkin belge vermektedir.
Emekli Olan Kimse Farklı Bir İş Yerinde Çalışmaya Başlarsa İş Sözleşmesinin Feshi Halinde Kıdem Tazminatına Hak Kazanır Mı?
Farklı bir işyerinde yeniden çalışmaya başladıktan sonra kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde iş sözleşmesinin feshi durumunda işçi tekrar kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı yeni işyerinde gerçekleşen çalışma süresine göre hesaplanır.
İşveren Kıdem Tazminatını Ödemediği Takdirde Ne Yapılmalıdır?
İşveren, yukarıda bahsedilen şartlar mevcutsa işçiye, hak ettiği kıdem tazminatını vermekle yükümlüdür. İşveren söz konusu yükümlülüğü yerine getirmiyorsa öncelikle zorunlu arabuluculuk başvurusu yapılmalıdır, arabuluculuk sürecinde anlaşılamadığı takdirde iş mahkemelerinde dava açılmalıdır.
Kıdem tazminatı alacağı, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıllık sürenin sonunda zamanaşımına uğramaktadır.
İşçilerin iş hukukuna ilişkin davalarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti alması herhangi bir hak kaybına uğramamaları açısından oldukça önemlidir.
Ankara iş hukuku avukatı olarak müvekkillerimize iş hukukuna ilişkin davalarda her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.
Emekli ikramiyesine hak kazanma şartlarına daha sonraki yazılarımızda değineceğiz…